דגנים

כל מה שלא ידעתם על חיטה

היא שם כל הזמן אבל אתם לוקחים אותה קצת כברורה מאליה. אתם אוכלים אותה בלחם שלכם או בפסטה שלכם מבלי לדעת עליה כל כך הרבה דברים חשובים. אז הנה לכם ההזדמנות!

1. חיטה היא הדגן הנפוץ ביותר בעולם ממש לאחר התירס והאורז. מקום שלישי ומכובד ביותר… בעולם המערבי מדובר בדגן השולט בעיקר בכל הנוגע לטחינה שלו לקמח. בחיטה נעשה שימוש גם כחומר גלם מרכזי בתעשיית המזון – מכינים ממנה מוצרי מזון רבים דוגמת בורגול, קוסקוס, לחמים שונים, פסטה ומיני חטיפים. והנה פרט שבטוח לא ידעתם – יש 20 זנים שונים של חיטה, ביניהם הדורום המפורסם לפסטה, כוסמין (כן כן גם הוא חיטה), קמוט וכו'.

2. מה אפשר להכין למשל מחיטה? ובכן, חמין, פילאף, ממולאים, תבשילים מגוונים ואפילו סלטים.

3. למה כדאי מבחינה בריאותית לאכול חיטה? שימו שנייה בצד את הקטע של פחמימות. הנבט של החיטה כולל בתוכו את כל השומן של החיטה והוא עשיר במינרלים. יתרה מכך, באנדוספרם (הרקמה שעוטפת את עובר הזרע של הצמח) יש עמילן וחלבון, שהם אלו שמייצרים גלוטן (החלבון של החיטה). בקליפה של החיטה (הסובין) יש את מרבית המינרלים והתאית וגם היא עשירה בחלבון. בנוסף לכך שהחיטה כוללת חלבון, עמילן ותאית, יש בה גם ויטמינים מקבוצה B ואפילו ויטמין E. זה קצת מבאס בשביל אנשים שחולים בצליאק – להחמיץ את כל הדברים הטובים שיש בחיטה.

4. אולי לא ידעתם את זה אבל אם מנביטים את הגרגרים של החיטה משביחים אותה מאוד מבחינה תזונתית.

5. רוצים לבשל חיטה? יש להשרות את גרגירי החיטה במשך לילה בטרם הבישול. חשוב מאוד לעשות זאת אם מעוניינים להוסיף את החיטה לתבשיל ביחד עם מרכיבים נוספים כמו למשל בחמין או כל קדרה אחרת. אבל, אם מבשלים את החיטה בסיר נפרד, זה ממש לא בגדר חובה.

6. תהיתם איך מבשלים חיטה? ניתן לבשל את גרגרי החיטה בתוך סיר עם מים רותחים בדיוק כמו פסטה, אפילו ללא השרייה מוקדמת. אפשר גם להכין חיטה בשיטת פילאף: מטגנים אותה במעט שמן, ומוסיפים 2 כוסות של מים רותחים לכל כוס של חיטה.

7. שמעתם שיש חיטה ירוקה? קוראים לה פריקי (כן כן, שם מגניב, נכון?). מכנים אותה גם פריקה. מדובר בעצם בחיטה שקוצרים אותה לפני ההבשלה שלה והיא עוברת תהליך של ייבוש וקלייה על גבי אש גלויה. כל התהליך הזה מעניק לפריקי טעם מעושן ייחודי.

8. אם חשבתם שלחם כוסמין אינו עשוי מחיטה אז… טעיתם! כוסמין היא ועוד איך זן של חיטה ועוד חיטה עתיקה בת אלפי שנים. הכינויים שלה הם "חיטת בראשית" או "אם החיטה" ובאיטלקית קוראים לה Farro (תשמרו על המידע לטיסה הבאה שלכם). השרידים הכי עתיקים של כוסמין התגלו דווקא בישראל. הגידול שלה נדד ברחבי העולם לכל מקום שבו הגיעה האימפריה הרומאית, אבל יש "אבל" – בגלל שהיו קשיים בגידול של הכוסמין פותחו כל מיני זנים חדשים של חיטה והיא, הכוסמין, נותרה פופולארית בעיקר ברחבי איטליה.





כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*
*